Mikołajek nadmorski w kosmetyce

Mikołajek nadmorski  w kosmetyce  
 
Słyszałaś już o mikołajku nadmorskim? Jeśli nie, koniecznie zapamiętaj tę nazwę i szukaj jej w składnikach Twoich ulubionych kosmetyków, bo naprawdę warto. Dlaczego? Ze względu na jego wyjątkowe właściwości nawilżające, antyseptyczne i przeciwstarzeniowe.   

Dlaczego mikołajek nadmorski?  
 
Jako że dopiero zaczyna swoją – z pewnością błyskotliwą – karierę w przemyśle kosmetycznym, warto bliżej poznać tę roślinę o wyjątkowych dobroczynnych właściwościach nie tylko dla skóry. Znano je i wykorzystywano – głównie działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyseptyczne – już w okresie średniowiecza, stosując w leczeniu ludzi i zwierząt zarówno pędy naziemne, jak i korzenie. W kosmetyce ceni się przede wszystkim jego zdolność do zatrzymywania wody w komórkach – wykształconą w trudnych warunkach bytowania na nadmorskich wydmach.  
 
Współczesna kosmetologia – stale poszukująca nowych aktywnych składników pochodzenia naturalnego – nie mogła więc nie zauważyć i nie docenić wyjątkowości mikołajka nadmorskiego. Jako że w wielu regionach jest on chroniony, w kosmetykach używa się ekstraktu z komórek macierzystych pozyskiwanych z roślinnych bioreaktorów. Dzięki temu, chroniąc środowisko naturalne, można uzyskać wszystko, co w mikołajku nadmorskim najlepsze – dla dobra Twojej skóry. Co więcej, pozyskiwane w ten sposób ekstrakty nie są zanieczyszczone, a każda niezróżnicowana komórka potencjalnie zawiera wszystkie składniki rośliny.  

Kosmetyki z mikołajkiem nadmorskim  
 
Żele do twarzy, mleczka do ciała czy krem do rąk? Wybór zależy od tego, którą partię Twojego ciała chcesz otoczyć szczególną opieką. Wybór kosmetyków z ekstraktem z mikołajka nadmorskiego zapewni właściwe i skutecznie nawilżenie dzięki jego wyjątkowej zdolności do wiązania wody w naskórku, zaś olejki eteryczne w nim zawarte zadziałają na skórę antyseptycznie. Mikołajek nadmorski jest też świetnym źródłem kwasu rozmarynowego, który działa łagodząco i przeciwzapalnie – sięgnij po te kosmetyki szczególnie wtedy, gdy masz skórę tłustą, trądzikową i podrażnioną. I zawsze wtedy, gdy chcesz ją ochronić przed przedwczesnym starzeniem, ponieważ kwas ten wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. Z kolei jego właściwości ujędrniające, przeciwzmarszczkowe i przeciwobrzękowe czynią go idealnym składnikiem kremów dla skóry dojrzałej.  

Tak dużo kosmetycznego dobra w tak niepozornej roślinie. Czy teraz już wiesz, dlaczego kosmetyki z ekstraktem z mikołajka nadmorskiego to idealny wybór dla Twojej skóry?